WAT IS EFT?

Wat is EFT?

EFT staat voor Emotional Freedom Techniques. EFT is een korte en makkelijk te onthouden methode om positieve veranderingen in je leven te bewerkstelligen. Deze methode is gebaseerd op NLP, cognitieve gedragstherapie en de Oosterse acupressuur.

 

Met EFT kun je op een vriendelijke, positieve, snelle en zeer effectieve manier angsten, negatieve emoties en hier aan verbonden fysieke klachten in een korte tijd kwijt raken. Het is een veilige methode zonder nare bijwerkingen.

 

Bij EFT maken we gebruik van specifieke herinneringen waaraan een ongewenst negatieve emotie gekoppeld is. Door gebruik te maken van focus en de juiste woorden maken we verbinding met de herinnering zodat we die in het hier en nu weer kunnen voelen. Vervolgens neutraliseren we deze negatieve emotie met behulp van acupressuur. We bekloppen een aantal punten op gezicht, lichaam en handen waardoor de negatieve spanning wordt geneutraliseerd.

De techniek heeft een sterke invloed in bepaalde hersengebieden en vermindert in die gebieden de te hoge prikkelactiviteit. Het verwijdert de negatieve lading van belastende herinneringen. EFT is bijna te simpel. Het is een elegant, dynamisch, pijnloos en effectief proces en de resultaten zijn blijvend.

EFT kun je bijna overal voor inzetten. 

Waar kun je EFT voor inzetten?

Eigenlijk kun je EFT voor bijna alles inzetten. Er gaat geen dag voorbij dat ik denk: "Dat zou je kunnen aanpakken met EFT.' Hierbij een overzicht van veel voorkomende klachten in mijn praktijk.

  • Neerslachtigheid

  • Depressieve gevoelens

  • Negatieve gedachten en/of overtuigingen

  • Nare herinneringen

  • Slapeloosheid

  • Onzekerheid

  • Laag zelfbeeld

  • Perfectionisme

  • Heimwee

Voor wie is EFT geschikt?

EFT is zowel voor kinderen als volwassenen een effectieve methode. Er zijn vrijwel geen bijwerkingen. Reacties die tijdens een EFT behandeling kunnen optreden zijn: gapen, tintelingen, boeren, vermoeidheid of net veel energie ervaren.

 

Voor wie is EFT niet de best passende methode?

EFT kan een positief effect hebben op zowel fysieke klachten als mentale klachten. EFT is echter geen medicijn. Raadpleeg bij ernstige klachten altijd eerst de huisarts of een specialist.

 

Wanneer er sprake is van een psychische stoornis waarbij het lastig is om je emoties te hanteren dan kan EFT een te heftige methode zijn. In een dergelijke situatie kan EFT zulke heftige reacties oproepen dat het niet prettig is voor jou als cliënt. Twijfel je of EFT geschikt is voor jou neem dan contact met mij op. Wanneer ik twijfel dan zal ik dit eerlijk aangeven en je adviseren om contact op te nemen met je arts. 

EFT en de Wetenschap

De afgelopen 20 jaar is er veel onderzoek gedaan naar EFT. Inmiddels weten we dat het toepassen van EFT een direct effect heeft op ons brein, hartslag en ademhaling. Aangesloten op een EEG apparaat laat zien dat de hersengolven direct reageren door hersenactiviteit van ontspanning te laten zien. Op dat moment ervaart de cliënt ‘ontspanning’ of het gevoel dat de emotie verdwijnt.

Begin 2019 is door NICE, The National Institute for Health and Care Excellence, EFT aanbevolen als effectieve methode bij PTSS. NICE adviseert artsen en andere (para)medici in de UK welke methoden bij welke klachten / diagnoses aan te raden zijn.

Dr. Peta Stapleton heeft 25 jaar ervaring als geregistreerd klinisch & GZ-psycholoog en is momenteel universitair hoofddocent psychologie aan de Bond Universiteit in Australië. Ze is een wereldwijd toonaangevend onderzoeker in EFT en heeft in 2019 een presentatie gegeven bij TED Talks.

Bekijk haar video: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ben je nieuwsgierig naar de verschillende onderzoeken die zijn gedaan? Via de volgende link vind je meer informatie:

https://www.efttappingtraining.com/eft-research/