2R1A5345_1.jpg

EFT en de Wetenschap

EFT en de Wetenschap

De afgelopen 20 jaar is er veel onderzoek gedaan naar EFT. Er zijn meer dan 100 gepubliceerde onderzoeks-artikelen waaronder:

  • 50 randomized controlled trials (RCT’s)

  • 40 pre-post outcome studies

  • 4 meta-analyses

  • 5 systematic reviews

  • en honderden case-studies

 

Sinds de introductie van EFT in de jaren ’90, wordt er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van deze methode. Over het algemeen komt EFT altijd positief naar voren, zelfs in vergelijking met geaccepteerde therapieën als cognitieve gedragstherapie en EMDR. EFT blijkt effectief en sneller te werken (er zijn minder sessies nodig) en de effecten op de langere termijn zijn meer consistent.

Omdat er inmiddels veel onderzoek is gedaan naar EFT, kunnen er ook meta-analyses worden gedaan. Deze vorm van onderzoek richt zich op reeds bestaande onderzoeken en filtert hierin op hoog niveau de betere onderzoeken van de matige onderzoeken. Alleen onderzoeken die aan de hoogste voorwaarden voldoen, worden meegenomen in een meta-analyse. De vier meta-analyses zijn gedaan naar: EFT en PTSS, EFT en depressie, EFT en angst (anxiety), EFT en psychische nood (psycological distress). Deze vier onderzoeken vind je hier.

Inmiddels weten we dat het toepassen van EFT een direct effect heeft op ons brein, hartslag en ademhaling. Aangesloten op een EEG apparaat laat zien dat de hersengolven direct reageren door hersenactiviteit van ontspanning te laten zien. Op dat moment ervaart de cliënt ‘ontspanning’ of het gevoel dat de emotie verdwijnt.

Begin 2019 is door NICE, The National Institute for Health and Care Excellence, EFT aanbevolen als effectieve methode bij PTSS. NICE adviseert artsen en andere (para)medici in de UK welke methoden bij welke klachten / diagnoses aan te raden zijn.

Dr. Peta Stapleton heeft 25 jaar ervaring als geregistreerd klinisch & GZ-psycholoog en is momenteel universitair hoofddocent psychologie aan de Bond Universiteit in Australië. Ze is een wereldwijd toonaangevend onderzoeker in EFT en heeft in 2019 een presentatie gegeven bij TED Talks.

Bekijk haar video: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ben je nieuwsgierig naar de verschillende onderzoeken die zijn gedaan? Via de volgende link vind je meer informatie:

https://www.efttappingtraining.com/eft-research/